‘‘Bir Hayalim, Bir Fikrim Var’’ Yıldız Teknopark

Yıldız Teknik Üniversitesi, girişimci üniversite modeli doğrultusunda teknoloji geliştirme bölgesi açma faaliyetlerine başlamış ve 2003 yılında Yıldız Teknopark’ı kurmuştur.

Yıldız Teknopark; yazılım, bilişim ve iletişim teknolojileri, telekomünikasyon, elektronik, ilaç, makine ve teçhizat imalatı, kimya, havacılık, enerji, savunma sanayi, inşaat, gıda gibi birçok sektörde Ar-Ge çalışmalarını yürüten 282 Ar-Ge firması, 151 kuluçka firması ve 7.000 den fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım personeline ev sahipliği yapmaktadır.

Yıldız Teknopark, yerli ve milli markalar doğmasına öncülük edecek ilham verici bir ekosistem kurmayı ve böylece ulusal rekabet gücüne katkıda bulunmayı misyonu olarak belirlemiştir.

Bizde bu denli kıymetli hedeflere sahip Teknopark’ı, Yıldız Teknik Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı, aynı zamanda Teknopark Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sezgin Bakırdere hocamızla gezme fırsatı bulduk.

 

Öncelikle hocamıza bu yoğun temposunda bizlere zamanını ayırdığı ve Teknopark’ı bizlerle beraber dolaşarak tanıttığı için çok teşekkür ediyoruz. Hocamızı yakalamışken birkaç soru da sormak istiyoruz doğrusu.

Hocam ilk olarak şunu sormak istiyorum.

Teknopark nedir ve bu projeyle amaçlanan hedefler nelerdir?

Öncelikle nazik ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum. Teknoparklar ülkemizin uzun yıllar boyunca hayal ettiği, bilginin ürüne dönüştürülebildiği merkezler olarak kurgulanıp hayata geçirilen projelerdir. Sanayi ile üniversiteler arasında kurulan köprüler olarak niteleyebileceğimiz bu oluşum meyvelerini kısa sürede vermeye başlamış, yüksek teknolojik ürünler ülkemiz teknoparklarında geliştirilerek dünya piyasalarında yerini almıştır.

Teknoloji üretmenin en kolay yolu sanayici ile akademisyenleri ortak hedef doğrultusunda bir araya getirmektir. Sanayici var olan eksikliği belirtmeli alanında uzman olan akademisyenler de bu hedefe nasıl ulaşılabileceği hakkında yol haritasını belirlemelidir. Yani aynı masa etrafında oturup projelerin şekillendirilmesi gerekmektedir. Teknoparklar sanayiciler ve akademisyenlerin bu birliktelikleri için oluşturulmuş ve ülke öncelikleri, çağın gerekleri doğrultusunda bilgi ve teknoloji üretmek için hayat bulmuştur. Dünden ders çıkartıp yarına daha emin adımlarla yürümek, yükte hafif pahada ağır teknolojik ürünler üretmek için teknoparklara biçilen misyonların hem akademisyenler hem de teknoparklarda yerini alan sanayi kuruluşları tarafından içselleştirilmesi gerekmektedir. Demir cevherinden demirin yüksek verimde nasıl ekstrakte edileceği de, elde edilen demirin uzay teknolojisinde nasıl kullanılacağı da teknoparklarda üretilen teknolojiler ile gerçekleştirilebilecektir.

Teknopark’ta çeşitli sektörlerde çalışmalarını yürüten 282 Ar-Ge firması, 151 kuluçka firması olduğunu ve çoğunluğu gençler olmak üzere 7.000 den fazla kalifiye Ar-Ge ve yazılım personelinin istihdam edildiğini biliyoruz. Sizce bu sayılar yeterli mi? Genişlemeye yönelik çalışmalarınız var mı?

Yıldız Teknopark alanında öncü teknoparklar arasında yer alıyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından birçok parametre göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirmede yaş grubumuzda birinci olarak büyük bir başarıya imza atmış bir teknopark olarak yolumuza devam ediyoruz. Hep daha iyisini, en iyisini yapmak için başta Yönetim Kurulu Başkanımız, YTÜ Rektörümüz Prof. Dr. Bahri Şahin olmak üzere tüm yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte yol haritamızı belirleyip yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Şu anda Yıldız Teknopark olarak biri Davutpaşa’da diğeri İkitelli’de olmak üzere iki kampüste faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Doluluk oranımız %100’lere yakın.

Sanayi kuruluşlarının yoğun taleplerini karşılamak ve ülke kalkınmasına katkı sağlamak amacı ile üçüncü teknopark yapılanmamız Maslak’ta kurgulanmış ve inşaatına başlanmıştır. Finansın merkezi olan Maslak’ta iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan bu proje ile daha fazla Ar-Ge firmasına ev sahipliği yapılabilecek, ileri teknoloji ürünleri üretilmesine bir katkı daha sağlanmış olunacaktır.

Genç girişimci ve proje sahiplerine Teknopark’ın sağladığı avantajlar var mı? Varsa bahsedebilir misiniz?Teknolojik ürünlerin ülke ekonomisine katkısının ne denli fazla olduğu bilinci ile teknopark her geçen gün daha fazla ilgi uyandırmakta, bu doğrultuda teknoparkta yer almak için yapılan başvuru sayısı hızla artmaktadır. Özellikle genç girişimciler hayallerini gerçeğe dönüştürmeleri için sık sık bizleri ziyaret ederek bu ekosistem içerisinde yer alma taleplerini bizlere iletmektedirler. Hayallerin gerçeğe dönüştürülebileceği bu mekanlara atılacak ilk adım kuluçka firmalarının kurulması ile başlamaktadır. Devletimizin teknoparklara sunduğu avantajlar ve teknoparkımızın sağladığı kolaylıklar sayesinde kuluçka firma sayımız tüm teknoparklar arasında en üst sıralarda yerini almıştır. “Bir hayalim, bir fikrim var” cümlesi ile kapımızı çalan genç girişimcilere yapacağımız tüm desteğin ülkemiz geleceğine yapılmış yatırımlar olduğu bilinci ile desteklerimizi arttırarak devam edeceğimizi belirtir, “İcat çıkartmak” isteyen her girişimcinin kendisine Yıldız Teknopark’ta bir karşılık bulacağının altını çizmek isterim.

Hocam son olarak Amerika Silikon Vadisinde STARTURK uluslararası kuluçka merkezini kuruldu. Bu girişimde Yıldız Teknik Üniversitesi’nin öncü olduğu biliniyor. Bu proje hakkında neler söylemek istersiniz?Üniversitemizin en büyük hisseye sahip olduğu bu yapılanma ile Türkiye’deki girişimlerin Silikon Vadisi’ne taşınması hedeflenmektedir. “STARTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi” beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum tarafından kurulmuş olup Silikon Vadisinde “Starcamp” yapılanması ile yoluna devam etmektedir. 

Ülkemizde üretilen teknolojik ürünlerin uluslararası arenada yerini almasını hedefleyen bu yapılanma, Silikon Vadisi’nin “İlk Türk Kuluçka Merkezi” olmasının yanında Türkiye ile Silikon Vadisi arasında köprü görevi görmektedir. Dünyanın en gelişmiş girişimcilik ekosisteminde Türk firmalarının yer alması,  geliştirdikleri teknoloji ve ürünleri dünya piyasasına sunması, ülke ekonomimize uzun vadede büyük bir destek sağlayacak, uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda hareket edilmiş olunacaktır.

BM Dergi

Öncekini Oku

Herkesi Heyecanlandıran Teknofest

Sonrakini Oku

Nicola Tesla’nın Dünyaya Kazandırdığı 10 icat

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.